• Ștați că… Hiroșima fost primul oraș din istorie distrus de o bombă nucleară?

  Ștați că… Hiroșima fost primul oraș din istorie distrus de o bombă nucleară?
  La data de 6 august 1945 bomba atomică cunoscută sub numele de cod “Little Boy” a fost aruncată deasupra orașului japonez Hiroshima, astfel Statele Unite ale Americii au încercat să scurteze Cel de-al Doilea Război Mondial în partea asiatică. În Europa, războiul se terminase prin capitularea necondiționată a Germaniei naziste, dar aliații săi încă mai aveau resurse pentru susținerea confruntărilor.
  Bomba “Little Boy” a fost concepută în cadrul Proiectului Manhattan, acesta fiind un program american din anul 1939 prin care s-a dorit dezvoltare a primei arme nucleare. Proiectul a fost demarat ca un răspuns la zvonurile, cum că germanii au în plan construcția uuni astfel de arma de distrugere în masă.
  În acest context militar si în urma atacului japonezilor din anul 1942 asupra flotei americane aflată la baza navală Pearl Harbour, Statele Unite ale Americii împreună cu aliații săi Regatul Unit și Canada au accelerat demersurile de creare a bombei.
  Orașul Hirosima a fost ales de către strategii militari ca fiind perfect pentru detonarea primei bombe pentru că acesta a fost ferit de bombardamentele convenționale și astfel s-ar fi observat foarte bine efectele acestui tip de armament. Acest oraș dispunea de numeroase depozite de armament, de un port și era și el un centru industrial. Ținta bombei ar fi trebuit să fie Podul Aioi, dar “Little Boy” a căzut la 260 de metri de obiectiv, astfel s-a ratat ținta.
  La impact, s-a produs o explozie atomică de 10 kilotone care a creat un glob de foc cu un diametru de mai mulți kilometri,care s-a ridicat direct
  vertical și repede, dilatându-se neîncetat.
  Efectele bombei au fost la început exploziile, urmate de incendii și de radiații, iar determinarea numărului victimelor este dificil de determinat, pentru că multe dintre acestea s-au vaporizat în primele momente ale exploziei sau au fost arse în incendiile ce au urmat.

  Carmen

  arrow