• Ştiaţi că… Denumirea de “Drumul mătăsii” a fost folosită prima dată în anul 1877?

  Ştiaţi că… Denumirea “Drumul mătăsii” a fost folosită prima dată în anul 1877?
  Noţiunea de “Drumul Mătăsii” a fost folosită pentru prima dată de către geograful și geologul german Ferdinand von Richthofen în cartea sa despre China din anul 1877.
  Multă vreme istoricii au crezut că a existat o singură rută folosită pentru transportarea mărfurilor dinspre Orient către Occident, dar conform cu ultimile descoperiri anticul
  “drum al mătăsii” era altcătuit dintr-o reţea intinsă de drumuri. Cum spune şi denumirea, pe aceste drumuri comercianţii transportau obiecte preţioase precum şi mătasea care la acea vreme reprezenta un obiect de lux de o mare valoare.
  În China mătasea se folosea la împodobirea tronului imperial, a steagurilor şi în anumite ceremonii religioase, fiind cunoscut şi faptul că erau modele și culori utilizate numai de către membrii Curţii imperiale.
  Totuşi, din toate drumurile folosite în acea perioadă pentru transportul acestor mărfuri doar trei erau utilizate cel mai frecvent.
  Astfel cel mai vechi drum ducea spre sud și lega China cu India și Asia de sud-est, iar celelalte două erau drumul nordic, care ducea spre Europa, și drumul sudic al caravanelor şi cel mai cunoscut era de fapt – „drumul mătăsii”.
  Aceste drumuri principale de legătură aveau la rândul lor şi multe ramificații de-a lungul cărora produsele venite din China ajungeau la cumpărători.

  Carmen

  arrow