• Ştiaţi că… Urşii polari nu hibernează?

  Ştiaţi că… Urşii polari nu hibernează?
  Urşii polari dorm mai multe zile la rând însă nu hibernează. Femelele gestante sapă bârloguri pentru a se retrage în perioada toamnei, dând naştere puilor iarna. Îşi petrec timpul dormind şi nu ies din bârlog până primăvara. O ursoaică nu are mai mult de doi-trei pui, care trăiesc alături de mama lor timp de 2 ani şi jumătate, după care trebuie să se descurce pe cont propriu.
  Urşii polari se deplasează cu o viteză de aproximativ 5-6 km/h, în timp ce femelele care au pui se deplasează cu aproximativ 2-4 km/h. Când fug, pot atinge aproape 40 de km/h, însă doar pe distanţe scurte. Urşii tineri pot fugi maxim doi kilometri fără să se oprească pentru a se odihni.
  Contrar credinţelor populare, urşii polari nu au blană albă. Doar pare aşa. Blana exterioară o acoperă şi o izolează pe cea interioara. Părul este, de fapt, transparent, iar din această cauză reflectă lumina. Astfel, par foarte albi în perioada primaverii şi a verii.
  Urşii polari sunt cei mai mari prădători tereştri din lume. În timp ce masculii cântăresc între 350 şi 700 de kilograme, femelele cântăresc mai puţin (între 150 şi 250 de kilograme).

  Carmen

  arrow