• Ştiaţi că… La data de 14 August 1961 a fost ridicat Zidul Berlinului?

  Ştiaţi că… La data de 14 August 1961 a fost ridicat după numai într-o noapte “Zidul Berlinului”?
  Zidul Berlinului a suferit mai multe modificări de-a lungul timpului. După luarea deciziei de a stopa emigrarea germanilor din Berlinul de Est, în noaptea de 13 spre 14 August 1961 a fost ridicat un gard de sârmă de-a lungul căruia patrulau gărzi înarmate care aveau ordinul să tragă la orice încercare de traversare a graniţei.
  În anul 1962 gardul a fost întărit luându-se hotărârea de a se construi un al doilea gard de sârmă la circa 100 de metrii de primul. Între cele două garduri s-a creat un strat de nisip astfel încât să poată fi văzute uşor urmele paşilor celor care traversau fâşia cunoscută sub numele de “fâşia morţii”.
  În anul 1965 a fost ridicat un zid de beton care la rândul lui a fost înlocuit de un zid cu beton armat în anul 1975 care se întindea pe o lungime de 165 de kilometri şi peste 3,5 metri înălţime. De-a lungul zidului au fost ridicate 302 turnuri de supraveghere şi 20 de cazemate. Zidul era păzit de câteva sute de soldaţi şi câini de vânătoare.
  În anul 1987, preşedintele Statelor Unite a intensificat presiunea către preşedintele Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov pentru deschiderea graniţelor şi înlăturarea Zidului Berlinului. Răspunsul direct dat de preşedintele RDG, Erich Honeckr, a fost negativ afirmând că zidul va fi acolo şi peste 50 sau 100 de ani dacă motivele pentru care acesta încă vor exista.
  La 9 Noiembrie 1989 graniţele Germaniei socialiste au fost deschise iar anul următor pe 3 Octombrie 1990 Germania era unificată. Zidul Berlinului a fost dărâmat aproape în totalitate, au rămas în picioare doar câţiva kilometri unde oamenii se strâng şi în ziua de azi pentru celebrarea momentului reunirii.

  Carmen

  arrow