Ştiaţi că… Viețuitoarea cu cea mai scurtă viață este eferemida?
Denumite și rusalii, aceste micuțe viețuitoare au o viață foarte scurtă ca și adult de la câteva ore până la 2-3 zile.
În realitate efemeridele trăiesc între 1-3 ani în stadiul de larvă acestea numindu-se nimfe sau naiade și au o viață exclusiv acvatică în cursul căreia trec prin mai multe transformări majore.
Larvele locuiesc în apă având șapte perechi de branhii lamelare traheene localizate pe partea dorsală a abdomenului. Larvele sunt insecte carnivore cu un aparat bucal dezvoltat cu mandibulele și cu câțiva dinți. Abdomenul se termină cu doi sau trei cerci codali iar picioarele sunt înzestrate cu gheare puternice.
Pe parcusul anilor în care viața lor se desfășoară numai sub apă, efemeridele suferă mai multe schimbări, în care își schimbă învelisul exterior.
Astfel între carcasa nimfei și învelișul nou format se acumulează gaze care o vor face pe aceasta să iasă la suprafață, moment în care insecta este aproape matură.
După ce renunță la viața de ninfă, adultul are capul cu antene flexibile și scurte, ochi compuși iar paratul bucal este foarte redus, aproape absent. Adulții nu se hrănesc, trăind doar câteva ore sau zile doar pentru a se reproduce.
Odată cu încheierea actului de împerechere, efemeridele mor lăsând pe fundul apei ouale din care o nouă generație va apărea la suprafață.
Dansul efemeridelor poate fi urmărit în perioada de împererchere din primvară-vară în Delta Dunării.