• Ştiaţi că… La data de 12 decembrie 1983 a încetat din viaţă actorul Amza Pellea?

  Ştiaţi că… La data de 12 decembrie 1983 a încetat din viaţă actorul Amza Pellea?
  Marele actor este cunoscut publicului român datorită interpretării memorabile a unor roluri istorice printre care amintim, Mihai Viteazul sau Decebal, precum şi a unui rol popular românesc, Nea Mărin.
  Amza Pellea s-a născut în judeţul Dolj la Băileşti, provenind dintr-o familie numeroasă cu cinci copii.
  În cariera sa extraordinară, Amza Pellea a jucat pe scena mai multor teatre printre care amintim: Teatrul Naţional din Craiova, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie precum şi Teatrul Naţional din Bucureşti.
  În anul 1977 a fost desemnat câştigătorul premiului de interpretare masculină, cel mai bun actor, la Festivalul Internațional de Film de la Moscova, pentru rolul din filmul Osânda, unde a jucat alături de Gheorghe Dinică și Ernest Maftei, într-o ecranizare de Sergiu Nicolaescu după “Velerim și Veler Doamne” de Victor Ion Popa.
  În aceeaşi perioadă, joacă pe scena Teatrului Național din București unde dă viață personajelor Petre Dinoiu din Comoara din deal de Corneliu Marcu și lui Vlad Țepeș în piesa A treia țeapă de Marin Sorescu din anul 1979.
  Ultimul rol jucat pe o scenă de teatru este reprezentat de personajul bătrânului moșier Muromski în Procesul de Suhovo-Kobilin, interpretat pe scena Teatrului de Comedie din Bucureşti în anul 1983.
  La vârsta de 52 de ani se stinge din viaţă în condiţii puţin cunoscute, fiind înmormântat la Cimitirul Bellu din Capitală.

  Carmen

  arrow