• Ştiaţi că… Ploieşti a fost Republică pentru aproape 24 de ore?

  Ştiaţi că… Ploieşti a fost Republică pentru aproape 24 de ore la data de 8 august 1870?
  În urma nemulţumirilor liberalilor radicali legate de aducerea la conducerea României a unei dinastii reprezentate de domnitorul străin Carol I, în vara anului 1870 s-a încercat înlăturarea acestuia printr-o acţiune organizată de Eugeniu Caradea, un apropiat al liderilor Partidului Naţional Liberal C. A. Rosetti şi Ion C. Brătianu.
  Trebuiau să aibă loc acţiuni simultane în mai multe oraşe ale României: Brăila, Craiova, Piteşti. Lipsa de coordonare şi mai ales nerăbdarea liderului din Ploieşti, Candiano Popescu, a dus la demararea mişcărilor antimonarhice la Ploieşti înaintea celorlalte din alte zone. A reuşit să atragă de partea lui peste trei mii de oameni cu care a cucerit Prefectura şi Telegraful. Mişcarea a fost înăbuşită de către armată iar liderii ei trimişi în judecată. Toţi participanţii au fost achitaţi de către judecători în urma acţiunilor de “bagatelizare” a mişcării.
  Deşi a fost ironizat de către Ion Luca Caragiale în comedia “D-ale carnavalului”, evenimentul reprezintă un act de curaj al românilor pentru obţinerea libertăţilor cetăţeneşti, drept pentru care s-a ridicat în Ploieşti în anul 1881 “Statuia Libertății” – adusă din Franţa în anul 1876, ca un omagiu pentru cei care au ieşit în stradă.

  Carmen

  arrow