• Ştiaţi că… Sfântul Gheorghe este sfântul ocrotitor al mai multor ţări şi regiuni?

  Ştiaţi că… Sfântul Gheorghe este sfântul ocrotitor al mai multor ţări şi regiuni?
  Sfântul Mare Mucenic Gheorghe sau George este un sfânt megalomartir, pomenit de aproape toate Bisericile tradiționale, de obicei pe data de 23 aprilie.
  Patron al unui număr de țări, regiuni și orașe printre care al Angliei, Catalonia, Etiopia, Georgia, Grecia, Lituania, Malta, Moldova, Muntenegru, Palestina, Portugalia, Rusia şi Serbia.
  Acesta s-a născut în Cappadocia, într-o familie creştină şi a trăit în timpul domniei împăratului Diocleţian.
  S-a înrolat în armata romană, a parcurs ierarhia militară, Sfântul Gheorghe s-a făcut remarcat prin îndemânarea cu care mânuia armele. În ciuda decretului împotriva creştinilor, emis de Diocleţian în 303, acesta a ales să-şi mărturisească public credinţa creştină. Din ordin imperial, sfântul a fost întemniţat şi supus torturii pentru a-şi renega credinţa.
  În conştiinţa populară românească, Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai prezenți sfinți, numeroase biserici purtând hramul său. Există numeroase orașe în România care poartă numele Sfântului Gheorghe şi chiar unul dintre cele trei braţe ale Dunării este denumit astfel.
  Imaginea Sfântul Gheorghe ucigând balaurul este prezentă şi pe steagul Moldovei medievale trimis de Ştefan cel Mare la Mănăstirea Zografu de la Muntele Athos.

  Carmen

  arrow