• Ştiaţi că… La 1 iunie 1946 a fost executat prin împușcare Ion Victor Antonescu?

  stiati_ca_ion_antonescu

  Ştiaţi că… La 1 iunie 1946 a fost executat prin împușcare Ion Victor Antonescu?
  Mareşalul Ion Antonescu a fost un om politic român, ofițer de carieră, general, șeful secției de operații a Marelui Cartier General al Armatei în Primul Război Mondial, atașat militar la Londra și Paris, comandant al Școlii Superioare de Război, șef al Marelui Stat Major și Ministru de Război, iar din 4 septembrie 1940 până în 23 august 1944 a fost prim-ministru al României și Conducător al Statului cu puteri dictatoriale.
  Datorită faptelor sale din Primul Război Mondial, acesta și-a câștigat reputația de comandant militar priceput și pragmatic, executant meticulos și dur.Datorita durităţii sale a primit porecla de „câinele roșu”. Pentru contribuția sa la cucerirea Budapestei și înfrângerea Armatei Roșii ungare, locotenent-colonelul Ion Antonescu a fost decorat cu Ordinul Mihai Viteazul clasa a III-a prin decret regal.
  Antonescu a decis intrarea României în al Doilea Război Mondial de partea puterilor Axei, pe baza promisiunilor lui Hitler că teritoriile românești pierdute în 1940 ca urmare a Dictatului de la Viena și Pactului Ribbentrop-Molotov vor fi retrocedate României sub presiunile Germaniei.
  A fost demis de la conducerea statului de către regele Mihai I prin Actul de la 23 august 1944. La data de 17 mai 1946 a fost condamnat la moarte pentru crime de război de Tribunalul Poporului din București.
  La 1 iunie 1946 a fost executat prin împușcare la închisoarea Jilava.

  Carmen

  arrow