Ştiaţi că… Un cetăţean european efectuează în medie aproape 400 de tranzacţii cu numerar în fiecare an?
Băncile centrale naţionale din Eurosistem determină necesarul anual pentru fiecare cupiură a bancnotelor euro după care se emit apoi bancnotele.
Instituţiile de credit verifică bancnotele cu ajutorul unor aparate de procesare automată. Bancontele euro în stare corespunzătoare sunt puse în circulaţie prin intermediul bancomatelor sau la ghişeuri.
Magazinele primesc bancnotele de la clienţii lor şi le pot verifica atât ei cât şi cetăţenii utilizând metoda „atinge, priveşte, înclină”. Diverse elemente de siguranţă au fost incluse în toate bancnotele euro pentru a le proteja împotriva contrafacerii. Bancnotele euro emise în ambele serii sunt foarte uşor de verificat prin utilizarea acestei metode simple. Prin atingere se poate verifica textura hârtiei şi imprimarea în relief a bancnotelor. La privirea unei banconte spre o sursă de lumină se poate identifica filigranul-portret şi firul de siguranţă care devin astfel vizibile. Prin înclinarea bancnotei banda de culoare argintie prezintă portretul Europei iar numărul verde-smarald creează un efect luminos care se deplasează în sus şi în jos. De asemenea bancontele mai prezintă elemente de siguranţă speciale: microtextul din colţul stânga sus, imaginea bancnotei la lumina ultravioletă standard (bancnota nu străluceşte, nu emite lumină şi este opacă, fibrele mici încoroporate în masa hârtiei devin vizibile, fiecare fibră apare în trei culori diferite, stelele de pe drapelul european, cercurile mici şi stelele mari şi alte câteva porţiuni mici emit lumină galbenă, pe revers un sfert de cerc plin în mijlocul bancnotei precum şi alte mici porţiuni emit lumină verde iar numărul de serie înscris orizontal şi o bandă se disting în roşu), imaginea bancnotei la lumina ultravioletă specială UV-C (cercurile mici din mijloc emit lumină galbenă, stelele mari şi alte câteva porţiuni emit lumină portocalie, simbolul Euro „€” devine vizibil), proprietăţi în infraroşu (pe faţa bancnotei sunt vizibile numai numărul verde smarald, partea dreaptă a imaginii principale şi banda de culoare argintie iar pe revers sunt vizibile numai valoarea nominală şi numărul de serie înscris orizontal).
Bancnotele sunt apoi transportate de la magazine înapoi la instituţiile de credit care le reverifică şi le repun în circulaţie pe cele neuzate şi fără defecte.
Ştiaţi că… Un cetăţean european efectuează aproape 400 de plăţi cu numerar anual?
![bani falşi](http://stiati-ca.epistole.ro/wp-content/uploads/2013/09/bancnota-500-euro.jpg)