• Ştiaţi că… Halloween-ul este o sărbătoare originară din Europa?

  Ştiaţi că… Halloween-ul este o sărbătoare originară din Europa?
  Aceasta este o sărbătoare celebrată în noaptea de 31 octombrie, termenul Halloween sau Hallow’en fiind o prescurtare de la All-hallow-even, care este acum cunoscut şi ca Ziua tuturor sfinţilor.
  Halloween-ul este o sărbătoare pe care biserica catolică şi cea protestantă au acceptat-o, deoarece în aceste culte, ziua tuturor sfinţilor este sărbătorită pe data de 1 noiembrie.
  Sărbătoarea de Halloween este atribuită americanilor, deşi cuvântul Halloween a fost utilizat pentru prima dată în Scoţia. Sărbătoarea îşi are originile în Samhain, un vechi festival celtic de la sfârşitul sezonului de recoltare.
  Această sărbătoare a mai fost cunoscută şi sub denumirea de “Anul Nou Celtic”, deoarece celţii erau convinşi că pe data de 31 octombrie dispare graniţa dintre viaţă şi moarte, iar spiritele persoanelor care au murit în ultimul an se întorc pe pământ în căutarea de corpuri vii pentru a le posedă în următorul an.
  Pentru a se proteja de spirite, în această noapte sătenii stingeau focurile din case, se costumau şi purtau măşti tocmai pentru a nu fi posedaţi.
  Sărbătoarea a ajuns în Statele Unite ale Americii prin intermediul emigranţilor irlandezi şi scoţieni, care au ajuns pe pământ american la începutul anilor 1840.
  Reprezentative pentru Halloween sunt portocaliul şi negrul, prima culoare simbolizând toamna, fecunditatea şi belşugul, iar negru simbolizează întunericul, moartea şi forţele obscure.
  Simbolurile acestei sărbători sunt reprezentate de către dovleac, vrăjitoare, lilieci, pisici sau diverse forme de măşti.
  După sărbatoarea Crăciunului, Halloween-ul este cea mai comercială sărbătoare din lume.

  Carmen

  arrow