• Ştiaţi că… La data de 14 noiembrie 1989 au avut loc primele proteste din cadrul revoltei de la Braşov?

  Ştiaţi că… La data de 14 noiembrie 1989 au avut loc primele proteste din cadrul revoltei de la Braşov?
  Data de 14 noiembrie era ziua de salariu pentru angajaţii de la întreprinderea de autocamioane Steagul Roşu, iar muncitorii de la această întreprindere au primit doar jumătate din salariu, restul banilor fiind reţinuţi de către stat.
  În acest context, muncitorii de la Secția 440 „Matriţe”, au decis să nu mai lucreze, iar schimbul de noapte nici nu a pornit utilajele, încercând în acest timp să obţină raspunsuri de la conducerea întreprinderii.
  În dimineaţa următoare manifestările de nemulţumire s-au amplificat, muncitorii au scandat revendicări sociale: „Vrem mâncare și căldură!”, „Vrem banii noștri!”, „Vrem mâncare la copii!”, „Vrem lumină și căldură!” și „Vrem pâine fără cartelă!”
  Manifestanţii au pornit către centrul oraşului cântând imnul Românei din anul 1948, Deşteapta-te române.
  Când au ajuns în centrul oraşului, coloanei de manifestanţi i s-au alăturat mii de muncitori de la fabrica Tractorul Brașov, fabrica Hidromecanica, elevi, studenţi şi alţi locuitori. Din acest moment, protestul s-a transformat într-unul politic scandându-se neîncetat „Jos Ceaușescu!”, „Jos comunismul!”, „Jos dictatura!” sau „Jos tiranul!”.

  Carmen

  arrow