• Ştiaţi că… Palatul Cotroceni a fost construit de către Carol I?

  Ştiaţi că… Palatul Cotroceni a fost construit de către Carol I?
  Palatul Cotroceni a fost construit intre anii 1893-1895 de către arhitectul francez Paul Gottreau la cererea lui Carol I, iar apoi ansamblul a fost extins în secolul al XX-lea, cele mai importante modificări fiind realizate în perioadele 1900-1910 și 1915-1925 sub supravegherea directă a Reginei Maria. Astfel, câteva interioare ale palatului au fost schimbate de către arhitectul Grigore Cerchez acesta promovand stilul neo-romanesc.
  Anterior construcției Palatului Cotroceni, în anul 1679 domnitorul Șerban Cantacuzino a ridicat pe dealul Cotrocenilor o biserică și anexele mănăstirești în decurs de doi ani. Opera lui Șerban Cantacuzino a fost continuată de către Constantin Brâncoveanu.
  În anul 1862 domnitorul Alexandru Ioan Cuza a hotărât să utilizeze Mănăstirea Cotroceni ca reședință domnească de vară, astfel aici
  au avut loc discuții și s-au luat hotărâri care au schimbat pentru totdeauna cadrul legislativ din Principatele Unite.
  În anul 1863 a luat fiinta pe platoul de la Cotroceni o tabara de instrucție care a devenit un adevarat laborator de elaborare și aplicare a unui sistem modern de instruire a trupelor.
  După alungarea Regelui Mihai, începând cu anul 1948 și până la cutremurul din 1977, edificiul a fost transformat în Palatul Pionierilor. Datorită numeroaselor pagube suferite în urma seismului, palatul a intrat în renovări după care a fost folosit de către Nicolae Ceaușescu petru găzduirea oaspeților de rang înalt.
  Din anul 1991 clădirea este folosită drept reședința oficială a Președintelui României.

  Carmen

  arrow