• Ştiaţi că… Vanilia este polenizată numai de albinele mexicane și de păsările colibri?

  Ştiaţi că… Vanilia este polenizată numai de albinele mexicane și de păsările colibri?
  Vanilia este o plantă tropicală cățărătoare, cu tulpina lungă, verde și cărnoasă, din care dau lăstari ce înconjoară copacii, iar când este cultivată pe suprafețe întinse pentru lăstarii săi agățători trebuie montați stâlpi și copaci de sprijin.
  Albinele mexicane și păsările colibri sunt singurele vietăți capabile să penetreze membrana dură care separă pistilul de staminele plantei.
  Aroma de vanilie provine de la păstaia în care se găsesc semințele, iar păstăile preparate sunt de culoare maro închis, lungi de aproximativ 20 cm, subțiri și striate.
  Păstăilor de vanilie le trebuie cam nouă luni pentru a se maturiza și sunt recoltate când vârfurile încep să se îngălbenească.
  Astfel, păstăile sunt mai întâi împachetate și supuse la temperaturi înalte, pentru a stopa procesul de fermentație. Apoi urmează un proces de uscare la soare ziua și umezire noaptea, alternativ, timp de câteva zile. La acest moment păstăile sunt închise la culoare, uleioase și maleabile. Extractul natural de vanilie trebuie să conțină doar două ingrediente: pastai de vanilie și alcool.

  Carmen

  arrow