• Știați că… Dimitrie Cantemir a făcut parte din Senatul Rusiei?

    stiatica-epistole-ro-dimitrie-cantemir

    Știați că… Dimitrie Cantemir a făcut parte din Senatul Rusiei?
    În urma campaniei din anul 1711 când i s-a alăturat lui Petru I în campania împotriva turcilor, Dimitrie Cantemir pleacă în exil cu familia și cu slujitorii credincioşi printre care s-a numărat şi Ion Neculce în Rusia.
    Acest exil al fostului domnitor al Moldovei în Rusia era o clauza propusă de Cantemir și aprobată de Petru I anterior Bătăliei de la Stănilești, astfel în cazul unei înfrângeri în timpul operațiunii militare duse alături de ruși împotriva Imperiului Otoman, țarul se obliga să îi ofere adăpost, donându-i un palat.
    Lângă Harkov, actualmente pe teritoriul Ucrainei, i s-a acordat un domeniu feudal și a fost investit cu titlul de Principe Serenissim al Rusiei, iar în anul 1718 printr-un ordin al ţarului devine membru al Senatului Rusiei.
    Dimitrie Cantemir a devenit consilier apropiat țarului Petru I, l-a însoțit pe acesta în expediţiile de la Marea Caspică şi din Caucaz, prilej cu care a redactat proclamaţii în limbile populaţiilor din Caucaz şi Persia.
    Cantemir a contribuit la cartografierea Rusiei, iar colecția sa de hărți, scrise în limba latină, se află în și acum în Arhiva Cabinetului lui Petru cel Mare de la Petersburg.
    Tot în această perioadă a elaborat și lucrarea Hronicul a vechimei romano-moldo-vlahilor, susținând latinitatea limbii și a poporului format pe teritoriul vechii Dacii, inclusiv faptul că româna are patru dialecte.

    Carmen

    arrow