• Știați că… Fidel Castro a devenit președintele Cubei în data de 2 decembrie?

    stiati_ca_fidel_castro

    Știați că… Fidel Castro a devenit președintele Cubei în data de 2 decembrie?
    Pe numele său complet Fidel Alejandro Castro Ruz s-a născut în provincia Holguin din Cuba, iar tatăl său Ángel Castro y Argizera era proprietarul unei plantații de zahăr originar din Spania, care a dominat agricultura în această regiune în acei ani.
    Mama sa, Lina Ruz González era servitoarea primei soții a lui Ángel Castro momentul nașterii lui Fidel. Astfel la vârsta de 17 ani, Fidel a fost recunoscut în mod oficial de către tatăl său și numele lui a fost schimbat din Ruz în Castro.
    În cursul anului 1947, Fidel Castro a participat la o revoltă în Republica Dominicana împotriva generalului Rafael Trujillio, aceasta fiind un eșec. A candidat la alegerile parlamentare din anul 1952, dar după răsturnarea lui Carlos Prío Socárras de către Batista, alegerile legislative au fost suspendate.
    Fidel devine oponent al regimului instaurat de către Batista si participa activ la numeroase revolte împotriva autorităților, astfel în anul 1953 este condamnat la închisoare, dar eliberat 2 ani mai târziu.
    Pleacă din CUba o scurta perioadă în exil în Mexis și Statele Unite ale Americii unde formează o mișcare de rezistență contra autorităților de la Havana. În anul 1959, gherila lui Castro a coborat din Sierra Maestra si a reușit înlăturarea de la putere a dictatorului Fulgencio Batista.
    Astfel, Fidel devine prim-ministru al Cubei in anul 1959, titlu ce îl va deține până în anul 1976 când devine președintele Consiliului Statului și Consiliului Miniștrilor înlocuindu-l pe Osvaldo Dorticós Torrado.
    Fratele său, Raúl Castro a devenit succesorul lui în anul 2008, când din motive medicale se retrage de la conducerea țării.

    Carmen

    arrow