• Ştiaţi că… Cel mai vechi institut științific medical din România este Institutul de Patologie şi Bacteriologie din Bucureşti?

  Ştiaţi că… Cel mai vechi institut științific medical din România este Institutul de Patologie şi Bacteriologie din Bucureşti?
  Institutul a fost fondat în anul 1887, Institut de Bacteriologie pe lângă Ministerul de Interne, care se ocupa şi de problemele sănătății publice. În acelaşi an, activitatea lui este transferată către Ministerul Instrucțiunii Publice, iar conducerea lui este preluată de Victor Babeş.
  Institutul a funcționat, sub conducerea lui Victor Babeș, de la început și până în anul 1899, în vechiul palat al familiei Brâncoveanu, pe terenul dintre Palatul de Justiție din București și clădirea Teatrului de Operetă (clădirea este demolată în prezent). Din anul 1899, institutul funcționează neîntrerupt în clădirea de pe Splaiul Independenței nr. 99-101, creată de arhitectul francez Louis Blanc.
  Institutul a fost conceput inițial ca o școală practică superioară pentru toți cei din domeniul sanitar, un institut medical complex asemenea Institutului Pasteur de la Paris, având secții de anatomie patologică, bacteriologie, vaccinare antirabică, patologie veterinară, serologie și chimie.
  În prezent, instituţia poartă titulatura de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Domeniul Patologiei și Științelor Biomedicale “Victor Babeș” și activitatea sa este concentrată pe cercetarea medicală fundamentală, dar și orientată pe aplicații clinice, farmacologice, profilactice și igienice.

  Carmen

  arrow