• Ştiaţi că… Porţelanul a fost inventat de chinezi?

  Ştiaţi că… Porţelanul a fost inventat de chinezi?
  Porțelanul este un material ceramic alb și translucid obținut prin arderea la temperaturi înalte a unei paste de cuarț, de caolin și de feldspat împreună cu adaosuri de alți componenți, folosit la fabricarea vaselor industriale sau de laborator, a izolatoarelor electrice, a vaselor de uz casnic sau a unor obiecte decorative.
  Primele obiecte din porţelan au fost prelucrate încă din antichitate în China, când argila obişnuită a început sa fie amestecată cu ingredientul numit kaolin, această denumire fiind dată după muntele din care se extrage – Kao-ling.
  Tehnica prelucrarii portelanului a cunoscut mai multe perioade de dezvoltare, astfel din timpul dinastiei Sun, acesta a început să fie şi pictat. În secolele XVII – XVIII-lea, porţelanul chinezesc a cunoscut o mare dezvoltare, impunându-se porţelanurile pictate în verde, roz şi neagru.
  Conform cercetătorilor din acest domeniu, porţelanul alb, fără nicio pictură aplicată a apărut pentru prima dată în partea de sud a Chinei, dar chiar şi până în prezent, secretul aplicarii „glazurii” portelanice, în stil chinezesc este foarte bine păstrat.

  Carmen

  arrow