Ştiaţi că… Biserica Anglicană din Bucureşti a funcţionat şi în perioada regimului comunist?
Denumirea oficială şi completă a acestui edificiu este – The Anglican Church of the Resurrection şi este situată în apropierea Pieţei Romane. Ideea unui edificiu religios de rit anglican a aparţinut reverendul Mr Klenheim care în secolul 19 ţinea slujbe pentru comunitatea vorbitoare de limbă engleză din Bucureşti. În jurul anului 1900, Ambasadorului Marii Britanii la Bucureşti, Sir John Kennedy obţine de la autorităţile române un teren pe care ulterior se va construi edificiul.
Construcţia acestei biserici a fost susţinută puternic de către membrii Casei Regale a Romaniei, fiind binecunoscută legătura de sânge dintre Regina Maria a României şi Regina Victoria a Angliei. Regina Maria a României,cunoscută anterior căsatoriei cu numele Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, a fost prinţesă a Marii Britanii şi Irlandei şi nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii.
Construcţia bisericii a fost terminată în jurul anului 1914, dar prima slujbă a avut loc în noua locaţie abia după Primul Război Mondial. Slujbele au fost suspendate şi pe perioada Celui De-al Doilea Război Mondial de la crăciunul din anul 1940 până în decembrie 1944.
Până în anul 1966 nu a existat un preot anglican dedicat acestei biserici, dar erau invitaţi pastori din Viena sau Malta pentru a realiza serviciile religioase ale comunităţii anglicane din capitală.
În anul 1970, regimul comunist a încercat suspendarea activităţii bisericii şi transformarea edificiului in bibliotecă, dar ulterior acest proiect a fost anulat.
Construcţia Bisericii Anglicane din Bucureşti a fost realizată în stil gotic victorian, fiind singura contrucţie de acest fel din capitală.
Ştiaţi că… Biserica Anglicană din Bucureşti a funcţionat şi în perioada regimului comunist din România?
