• Ştiaţi că… Simbolul oraşului Copenhaga este Mica Sirenă?

  Ştiaţi că… Simbolul oraşului Copenhaga este Mica Sirenă?
  Copenhaga este capitala Regatului Danemarcei, oraşul fiind situat pe coasta de est a insulei Zealand în acelaşi timp fiind şi port la Marea Baltică.
  Mica Sirenă este o statuie din bronz, de 125 cm în înălţime cu o greutate de 175 kg fiind amplasată pe o stâncă din golful capitalei daneze la data de 23 august 1913.
  Statuia a fost un cadou oferit oraşului de către berarul Carl Jacobsen şi îşi are originile în basmul cu acelaşi nume scris de Hans Christian Andresen – o poveste despre o sirenă foarte tristă care îşi doreşte să părăsească marea şi să ajungă pe uscat.
  Sculptorul acestei opere a fost Edvard Eriksen care a modelat capul sirenei după chipul balerinei Ellen Price, care în anul 1909 a dansat ca prim-solistă în spectacolul de balet, Mica Sirenă pus în scenă la Teatrul Regal.
  De-a lungul timpului, statuia a trecut prin momente în care a fost deteriorată, astfel de două ori i-a fost furat capul, apoi i-a fost tăiat braţul şi de mai multe ori a fost stropită cu vopsea. De fiecare dată, statuia a fost restaurată şi readusă la forma iniţială.

  Carmen

  arrow