• Ştiaţi că… La data de 9 mai se sărbătoreşte Ziua Uniunii Europene?

  Ştiaţi că… La data de 9 mai se sărbătoreşte Ziua Uniunii Europene?
  La această dată a avut loc declaraţia din anul 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state.
  Decizia de a serba această zi a fost luată de Consiliul European de la Milano din anul 1985 iar în statele Uniunii Europene această zi este de asemenea cunoscută şi ca Ziua Schuman.
  Declaraţia ministrului Schuman a stat la baza amplului proces de construcţie a unei Europe unite. Statele Beneluxului şi Italia s-au alăturat Franţei şi Germaniei şi, la 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) între Germania, Franţa, Belgia, Italia, Luxemburg şi Olanda. Aceste state au semnat, la 25 martie 1957, Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE).
  La acest complex proiect de construcţie europeană s-au alăturat Irlanda, Marea Britanie şi Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania şi Portugalia (1986), Suedia, Austria şi Finlanda (1995), iar la 1 mai 2004, noi zece state: Cehia, Ciprul, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria şi la 1 ianuarie 2007 Bulgaria şi România.
  Uniunea Europeană are în prezent 27 de state membre.

  Carmen

  arrow