• Ştiaţi că… prima maşină electrică a fost construită în anul 1828?

  Ştiaţi că… prima maşină electrică a fost construită în anul 1828 de către Ányos Jedlik din Ungaria?
  Thomas Davenport din Vermont a creat în anul 1834 prima maşină care folosea un motor electric inventat de el.
  Robert Anderson din Scoţia a creat prima caleaşcă electrică cu baterii neîncărcabile în jurul anului 1835.
  În anul 1835, profesorul Sibrandus Stratingh din Groningen, Olanda a reusit să fabrice împreună cu asistentul lui, Christopher Becke prima maşină electrică bazată pe principiile lui Faraday.
  Scoţianul Robert Davidson a reuşit să fabrice ]n anul 1837 o maşină electrică cu patru roţi care a prins viteza de peste 6 Km/h.
  Gaston Planté a inventat in anul 1859 acumulatorul însă abia în 1881, Camille Alphonse Fauresi a deschis un nou drum maşinilor electrice prin fabricarea unor acumulatori de dimensiune redusă care puteau fi folosiţi de către motoarele electrice. În 1881 Charles Jeantaud a creat cu ajutorul lui Camille Alphonse Fauresi un automobil electric.
  În Noiembrie 1881, Gustave Trouvé a prezentat automobil în funcţiune cu trei roţi la Salonul de Invenţii în Electricitate de la Paris.

  prima masina electrica
  prima masina electrica

  Născut în Scoţia, William Morrison a creat primul auto vehicul electric din SUA, putea transporta 12 pasageri o distanţă de 80 de kilometri fiind alimentat cu 24 de baterii. Motorul avea patru cai putere şi putea atinge 32 km/h. William Morrison a patentat inveţia sa şi a vândut brevetul către American Battery Co. în anul 1891. În anul 1893 maşina a putut fi admirată de toată lumea Târgul Mondial de la Chicago.
  Thomas Parker a creat în 1896 şareta electrică, mai târziu fiind primul care a folosit frâne la toate roţile autevehicului.
  În anul 1893, francezul Charles Jeantaud a creat prima maşină motorizată electric ce a depăşit 63 km/h.
  Au urmat numeroase modele create independent de persoane diferite. Maşinile electrice au cedat însă în faţa automobilelor cu motoare cu ardere internă produse de Benz, Renault, Ford şi General Motors.
  În anul 2012 au fost prezentate primele SUV-uri electrice non hybrid: Toyota RAV4VE şi Tesla Model X.

  Carmen

  arrow