• Ştiaţi că… Nikita Sergheevici Hrușciov a fost îndepărtat de la conducerea Uniunii Sovietice datorită comportamentului său?

  Ştiaţi că… Nikita Sergheevici Hrușciov a fost îndepărtat de la conducerea Uniunii Sovietice datorită comportamentului său?
  Hruşciov fost conducătorul Uniunii Sovietice după moartea lui Stalin în anul 1953, a inițiat o serie de reforme și a șocat delegații la cel Congresul al XX-lea al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice din anul 1956, atunci când a prezentat un Raport Secret prin care denunța “cultul personalității” care îl înconjurase pe Stalin, acuzându-l pe acesta de comiterea de crime pe durata Marii Epurări.
  În anul 1958, Hrușciov i-a succedat lui Gheorghi Malenkov în funcția de premier și a devenit astfel șeful de necontestat atât al statului, cât și al partidului.
  Hrușciov a fost considerat de către inamicii săi din Uniunea Sovietică drept un țăran necioplit și necivilizat, care avea reputația de a întrerupe vorbitorii pentru a-i insulta.
  Biroul politic al Uniunii Sovietice l-a acuzat de ‘planificare utopică aiurită’ – referindu-se la politica schimbătoare pe care o promova. El a întrerupt în mod repetat conferința Organizației Națiunilor Unite din anul 1960, bătând cu pumnul în masă și țipând în limba rusă în timpul discursurilor.
  Pe 29 septembrie 1960, Hrușciov a întrerupt de două ori discursul premierului britanic Harold Macmillan prin țipete și prin lovirea cu pumnul a mesei.
  Hrușciov a devenit faimos pentru că a strigat președintelui american, Dwight D. Eisenhower: “Vă vom îngropa. Rachetele noastre puteau să nimerească o muscă deasupra teritoriului Statelor Unite”.
  Înlocuirea lui Hrușciov s-a datorat în mare parte comportamentului său, care era văzut de elita partidului ca teribil de jenantă pe scena internațională.
  După înlocuirea sa din funcţie, Hrușciov a fost arestat la domiciliu până la moartea sa din anul 1971.

  Carmen

  arrow