• Ştiaţi că… La data de 13 octombrie 1923, Ankara devine capitala Republicii Turcia?

  Ştiaţi că… La data de 13 octombrie 1923, Ankara devine capitala Republicii Turcia?
  Turcia este o republică democratică, laică, constituțională al cărei sistem politic a fost stabilit în anul 1923 formându-se din rămășițele Imperiului Otoman.
  Ankara este capitala şi totodată, al doilea mare oraş Turciei, dar este considerabil mai mic şi mai puţin faimos decât Istanbulul, capitala din perioada pre-republicană.
  Ankara este un oraş cu o istorie impresionantă, fiind cunoscut în trecut sub numele de Angora, până în anul 1930. Aşezarea a fost întemeiată în jurul anului 2000 i.e.n., modernizându-se abia după ce a devenit capitală.
  Mustafa Kemal Atatürk, primul președinte al Republicii Turcia, a ales în mod voit Ankara drept capitala noului stat, deoarece Istanbulul reprezenta sediul fostului mare imperiu.
  Ankara este construită pe doua dealuri, fiind caracterizată prin strazile abrupte şi şerpuitoare. Principalul sit istoric este Kale, o fortăreaţă cu vedere către oraş. În jurul oraşului Ankara se află rămăşiţe din timpurile romanilor, templul augustin, care a devenit faimos printre istorici datorită “Monumentum Ancyranum”, moştenirea Împaratului Augustus.
  Chiar dacă la nivel naţional Ankara se situează pe locul doi după vestitul Istanbul, capitala Turciei se află pe locul întâi în lista capitalelor țărilor europene după suprafață.

  Carmen

  arrow