• Ştiaţi că… Prima instalaţie experimentală de telefonie multiplă din lume a fost realizată de Augustin Maior?

  Ştiaţi că… Prima instalaţie experimentală de telefonie multiplă din lume a fost realizată de Augustin Maior?
  Augustin Maior a fost fizician, pedagog şi inventator român a reuşit să transmită simultan, pe o singură linie telefonică de 15 km, 5 convorbiri fără ca semnalele să interfereze.
  Aceast experiment reuşit a avut loc în anul 1905, când Maior este angajat prin concurs pe functţia de inginer la Staţia Experimentală a Poştelor din Budapesta.
  După unirea Transilvaniei cu România, Augustin Maior a devenit director general al Poştelor, Telegrafelor şi Telefoanelor din Transilvania şi Banat.
  În perioada 1929-1946 a fost şi decan al Facultății de Ştiinţe şi a predat studenţilor săi cursuri conţinând multe idei moderne, cum sunt cele de „Electricitate şi Magnetism” sau de „Acustică şi optică”.
  În anul 1923 el i-a aprobat lui Hermann Oberth să-şi susţină lucrarea de licență la Universitatea din Cluj, după ce aceasta fusese respinsă la Universitatea din Heidelberg.
  Augustin Maior a fondat Şcoala de Fizică Teoretică de la Universitatea din Cluj, având contribuţii remarcabile în domeniile aflate în dezvoltare în Europa.
  Aceste contribuţii au fost pe deplin recunoscute în anul 1950, când laureatul Premiului Nobel, M. Louis de Broglie a prezentat la Academia din Paris lucrarea lui Augustin Maior intitulată „Câmpurile gravitaţionale şi magnetismul”.
  Marele fizician a încetat din viaţă la data de 3 octombrie 1963 la Cluj-Napoca.

  Carmen

  arrow