• Ştiaţi că… Scara Richter este folosită pentru a se măsura puterea unui cutremur?

  Ştiaţi că… Scara Richter este folosită pentru a se măsura puterea unui cutremur?
  Aceasta a fost creata în anul 1935 de seismologii americani Charles F Richter şi Beno Gutenberg, de la California Institute of Technology, pentru a măsura puterea unui cutremur.
  Scara Richter măsoară cât de amplă este mişcarea pământului şi permite stabilirea epicentrului unui seism. Măsurătorile sunt făcute cu ajutorul seismografelor.
  Este o scară logaritmică, pentru că magnitudinea corespunde logaritmului măsurării amplitudinii undelor de volum la 100 km de epicentru şi este este gradată de la 1 la 9.
  De obicei intensitatea cutremurelor nu se exprimă în numere întregi, ci în numere fracționare.
  Deoarece scara Richter este o scară logaritmică, o modificare de un grad este corelată cu o modificare de 10 ori a amplitudinii undelor seismice şi de aproximativ 30 de ori a energiei eliberată de cutremur.
  În schimb, Scara Mercalli, inventată de către seismologul italian Giuseppe Mercalli, este o scară care stabilește intensitatea unui cutremur pe baza observațiilor personale, subiective, din timpul cutremurului. Această scară stabileşte intensitatea cutremurului în funcţie de efectele acestuia asupra clădirilor şi a mediului înconjurător, dar nu este măsurată de aparate.

  Carmen

  arrow