• Ştiaţi că… La 25 noiembrie 1844 s-a născut inventatorul motorului pentru autoturisme, Karl Benz?

  Ştiaţi că… La 25 noiembrie 1844 s-a născut inventatorul motorului cu combustie internă, Karl Benz?
  Karl Benz s-a născut la data de 25 noiembrie 1844 în localitatea Mühlburg, în vecinătatea oraşului de astăzi Karlsruhe, în regiunea Baden-Württemberg. Iniţial a purtat numele de familie al mamei, la naştere având numele complet Karl Friedrich Michael Vaillant. Mama sa, Josephine Vaillant s-a căsători la câteva luni după naştere cu tatăl lui Karl, un șofer de locomotivă, Johann George Benz, cu care sa căsătorit cu câteva luni mai târziu. Când Karl avea doi ani, tatăl său a murit într-un accident de cale ferată. În memoria tatălui său numele lui a fost schimbat în Karl Friedrich Benz.
  Majoritatea istoricilor îi consideră pe germanii Karl Benz şi Gottlieb Daimler, drept principalii pioneri ai automobilului cu motor termic cu ardere internă şi, prin urmare, părinţii maşinilor moderne. Primul automobil cu care s-a realizat un test reusit a fost vehiculul cu trei roţi construit în anul 1885 de Benz, un inginer mecanic, în fabrica sa. Semănând cu un cărucior de copii gigant, maşina a parcurs patru ture în jurul fabricii pe un drum de zgură, fiind aclamată de soţia şi angajaţii lui Benz, înainte ca unul dintre lanţuri să cedeze, iar
  automobilul să se oprească.
  În acelaşi an, în timpul unei demonstraţii publice, Benz a suferit primul său accident auto când, emoţionat de viteza maşinii sale, a uitat să folosească volanul, iar vehiculul s-a izbit de un zid.
  Testul lui Daimler a survenit la câteva luni după turele efectuate de Benz în jurul fabricii sale, el realizând un parcurs fără accidente. Deşi mulţi inventatori anteriori abandonaseră încercarea de a produce un atomobil funcţional, atât Benz, cât şi Daimler au progresat, în mod independent. De fapt, companiile lor au fuzionat în anul 1926, producând ulterior automobilele ce poartă marca Mercedes – Benz. În mod surprinzător, Daimler şi Benz nu s-au întâlnit niciodată.
  În anul 2011, Monetăria Statului a emis o monedă aniversară dedicata lui Karl Benz 1844-1929 si automobilului inventat de acesta cu 125 de ani în urmă.

  Carmen

  arrow