• În data de 22 mai 1948 Guvernul Petru Groza îi retrage cetăţenia regelui Mihai I şi altor membri ai familiei regale.

  În data de 22 mai 1948 Guvernul Petru Groza îi retrage cetăţenia regelui Mihai I şi altor membri ai familiei regale.
  La cinci luni după abdicarea forţată a regelui Mihai, Consiliul de Miniştri decide cu o formulare neobişnuită – retragerea naționalităţii romane (în loc de cetăţenie) următoarelor persoane Mihai de Hohenzollern fost rege al Romanei, Elena – mama fostului rege ale Romaniei, Elisabeta de Hohezollern, Ileana de Habsburg şi Nicolae de Hohenzollern. În același timp, toate bunurile familiei regale erau trecute în proprietatea statului român.
  Mihai se mută împreună cu familia sa într-un sat de lângă Londra la o mică fermă, creşte flori şi legume, apoi găini pentru ouă. În anul 1954 se mută în Elveţia unde lucrează pentru o mică firmă care repară avioane particulare. Treaba regelui Mihai era să le facă probe după ce au fost reparate.
  În anul 1957 firma are dificultăţi şi este nevoit să plece. Împreună cu doi prieteni un an mai tîrziu, în 1958, înfiinţează o companie de electronice. În anul 1966 compania dă faliment, iar pentru a-şi câştiga existenţa regele Mihai îşi schimbă iar meseria devenind agent de bursă.

  Carmen

  arrow