• Ştiaţi că… La data de 15 octombrie 1922, Ferdinand și Maria s-au încoronat regi la Alba Iulia?

  Ştiaţi că… La data de 15 octombrie 1922, Ferdinand și Maria s-au încoronat regi la Alba Iulia?
  În anul 1914, Ferdinand de Hohenzollern-Sigmaringen a devenit rege al României, la vârsta de 49 de ani, depunând juramântul solemn și promițând că va fi „un bun român”.
  În timpul primului războiului mondial, regele Ferdinand s-a alăturat curentului favorabil Antantei și în anul 1916 a prezidat Consiliul de Coroană în cadrul căruia s-a luat o hotărârea de intrare a României în război împotriva Germaniei, ţara sa natală.
  La aflarea veștii că România s-a aliat cu Antanta, familia din Germania l-a renegat, iar la Castelul Hohenzollern s-a arborat în doliu stindardul heraldic al familiei.
  Campania militară a Regatului României din timpul primului război modial s-a terminat cu un dezastru, la începutul anului 1918 forțele românești mai controlau doar teritoriul Moldovei din anul 1859, după ce s-a reușit stoparea ofensivei Puterilor Centrale în bătaliile de la Mărășești, Mărăști și Oituz.
  După dezintegrarea Imperiului austro-ungar și a Imperiului Rus, Regatului României i-au fost recunoscute noile granițe prin Tratatul de la Versailles.
  Realizarea Marii Uniri, prin unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu Vechiul Regat, a fost rezultatul acțiunii românilor în conjunctura favorabilă de la sfârșitul primului război mondial.
  Încoronarea regelui Ferdinand şi a reginei Maria ca suverani ai României întregite la data de 15 octombrie 1922 în Catedrala Reîntregirii de la Alba Iulia, a reprezentat un eveniment semnificativ, urmărind să consacre statul român în forma sa existentă după 1918, adică cea de stat naţional unitar.
  La acest eveniment au venit reprezentanţi din toată Europa dar şi cel al Statelor Unite ale Americii.

  Carmen

  arrow