• Ştiaţi că… Martin Luther King a fost cel mai tânăr laureat al premiului Nobel pentru Pace?

  Ştiaţi că… Martin Luther King a fost cel mai tânăr laureat al premiului Nobel pentru Pace?
  Acesta se numără printre cele mai marcante personalităţi ale secolului XX, fiind un pastor baptist nord-american, activist politic, cunoscut mai ales ca luptător pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare din Statele Unite ale Americii.
  A organizat și a condus marșuri în favoarea dreptului la vot, pentru desegregare rasială și alte drepturi civice elementare pentru cetățenii de culoare nord-americani.
  Martin Luther a avut dreptul de a se înscrie la şcoală şi mai apoi la facultate, iar după terminarea studiilor s-a decis însă să accepte o funcţie în oraşul Montgomery, capitala statului american Alabama.
  Oraşul Montgomery era scena unor tensiuni rasiale din ce în ce mai aprinse, aici el începe o campanie politică și socială împotriva segregării rasiale din transportul public, mai ales în autobuze, de unde și denumirea protestului-maraton, Montgomery Bus Boycott.
  Perioada a fost foarte tensionată: King a fost arestat, casa sa a fost bombardată drept represalii, dar legile de segregare din autobuzele publice din Montgomery sunt declarate neconstituţionale de către Curtea Supremă.
  Au fost iniţiate trei marșuri de la Selma la Montgomery, a populației de culoare americane de către Martin Luther King.
  Primele două marșuri au fost oprite de poliție la granița orașului Selma. Al treilea marș în martie 1965 a fost încununat de succes, reușind să obțină pentru populația afro-americană, dreptul de a participa la alegeri.
  În anul 1963, Time Magazine îl nominalizează ca “Omul anului”, iar anul următor, primește Premiul Nobel pentru Pace, la vârsta de 35 de ani, fiind cea mai tânără persoană care primește un astfel de premiu.
  În plus, este al doilea american și al treilea om de culoare căruia i se conferă această distincție internatională.

  Carmen

  arrow