• Ştiaţi că… Hotelul Negresco din Nisa fost fondat de către un român?

  Ştiaţi că… Hotelul Negresco din Nisa fost fondat de către un român?
  Fondat de către Henri Negresco, fiul unui hangiu din București, Hotelul Negresco a fost inaugurat la data de 8 ianuarie 1913, pe bulevardul Promenade des Anglais din Nisa, pe malul Golfului Ingerilor.
  La momentul hotărârii de a construi un hotel nou, Henri Negresco era directorul restaurantului Cazinoului Municipal din Nisa şi prieten cu celebrul arhitect Edouard Jean Niermans, care îl ajută să îşi vada visul împlinit.
  Iniţial,cei doi au luat în considerare transformarea unui hotel existent, dar studiile efectuate pe fiecare locaşie posibilă i-a descurajat şi i-a determinat să caute noi perspective.
  În acest context, îl întâlnesc pe Pierre Alexandre Darracq, fondatorul firmei de automobile Alfa Romeo, care dorea să investească o sumă considerabilă de bani în afaceri imobiliare. Henri Negresco îl convinge pe Pierre Alexandre Darracq să achiziţioze terenul pe care se va construi viitorul hotel.
  După inaugurarea sa, Hotelul Negresco a devenit locul de întâlnire al cremei societății franceze și europene, fiind frecventat de regi, bancheri și artiști.
  Anul următor deschiderii, Negresco a fost declarat cel mai somptuos hotel din întreaga rivieră franceză. După doar un sezon, profiturile erau situate în apropierea cifrei de 800.000 de franci de aur, o sumă fabuloasă.
  În anul 1914, începe Primul Război Mondial, iar frumosul hotel de pe Coasta de Azur devine spital de război, iar Henri Negresco a plătit din buzunarul său pentru întreținerea a 100 de răniți şi a personalului medical afectat.
  Hotelul va fi redeschis în anul 1916, dar costul remedierilor şi pierderile financiare acumulate sunt obstacole extrem de dificile pentru reluarea cu succes a activităţii.
  În anul 1920, o companie belgiană condusă de Gerard Marquet preia concesiunea hotelului şi încredinţează conducerea lui Jean Aletti, iar Henry Negresco, ruinat şi grav bolnav moare la Paris în acelaşi an.

  Carmen

  arrow