• Știați că… Se poate afla dacă un copil este stangaci încă din primele luni de viață?

  Știați că… Se poate afla dacă un copil este stangaci încă din primele luni de viață?
  La nivel mondial, aproximativ 10%-15% din populație este stângace, iar din aceștia doar 5% sunt stângaci omogen. Stângacii omogen sunt cei care folosesc numai partea stângă a corpului, iar 45% din populație sunt ambidextri, utililizând ambele emisfere cerebrale – conexiuni rapide în ambele emisfere cerebrale si folosindu-se de ambele părți ale corpului.
  De asemenea, studiile în domeniu au arătat faptul că există mai mulți stângaci de sex masculin – 13% decât de sex feminin – 9%.
  Un părinte poate observa dacă copilul său este stângaci sau dreptaci după primele 5-6 luni de viață ale bebelușului, iar pe la vârsta de 2-3 ani se conturează corect mâna si piciorul pe care acesta le va folosi în principal. Copilul stângaci va folosi emisfera dreaptă a creierului, cea care este responsabilă de limbaj, imginație, memorie vizuală și auditivă și creativitate .
  Probabilitatea nașterii unui copil stângaci crește dacă viitoarea mamă este de vârstă mai înaintată, precum și dacă părinții sunt amandoi stângaci.
  În plan mondial, incidența acestei caracteristici este mai ridicată în tările din Asia de Sud, Europa de Est și Asia de Sud-Est, iar în Europa de Vest, Nordică și Africa cele mai puține.

  Carmen

  arrow