• Ştiaţi că… La data de 1 octombrie 1924 a fost adoptat Calendarul gregorian de către Biserica Ortodoxă Română?

    Ştiaţi că… La data de 1 octombrie 1924 a fost adoptat Calendarul gregorian de către Biserica Ortodoxă Română?
    După infăptuirea Marii Uniri din anul 1918 trebuia unificat stilul calendaristic al ţării, deoarece în Transilvania şi Bucovina se folosea calendarul gregorian, în timp ce Regatul României şi Basarabia foloseau stilul vechi.
    Astfel în contextul alinierii Regatului României la standardele internaţionale la data de 14 apriilie 1919 a intrat în vigoare Calendarul gregorian la nivel naţional. Conform decretului, ziua de 1 aprilie 1919 stil vechi devenea oficial ziua de 14 aprilie stil nou.
    Începând cu această dată, toate datele din România s-au scris conform calendarului gregorian.
    Biserica Ortodoxă Română, în urma conferinţei pan-ortodoxe de la Constantinopol din anul 1923 a hotărât înlocuirea calendarului iulian cu cel gregorian.
    Cu toate acestea, mai mulţi ierarhi nu au acceptat schimbarea calendarului bisericesc şi au hotărât să se desprindă de Biserica oficială, continuând să urmeze calendarul iulian, astfel s-a înfiinţat Biserica Ortodoxă de Stil Vechi.
    Calendarul gregorian îmbunătățește aproximația făcută de calendarul iulian prin neluarea în calcul a trei ani bisecți iuliani la fiecare 400 de ani, rezultând un an mediu de 365,2425 zile medii solare, ceea ce duce la o eroare de 1 zi la 3300 ani prin comparație cu anul mediu tropical de 365,2422 zile, dar mai puțin de o jumătate de zi prin comparație cu anul echinocțiului de primăvară de 365,2424 zile. Amândouă aprecierile sunt mult mai precise decât cea iuliană, care are o eroare de 1 zi la 128 de ani, rezultând din aproximarea anului ca având 365,25 zile.

    Carmen

    arrow